Vragen n.a.v. bamboe-case PromZ Vak 4 - PromZ Vak

Vragen n.a.v. bamboe-case PromZ Vak 4

Caspar ter Horst, managing director van ProductIP, kreeg naar aanleiding van het artikel over de bamboe/melamine case een aantal vragen. Hierbij beknopt zijn antwoord op die vragen:

De thematiek rondom de snijplanken is niet een op een te vergelijken met die van de bekers. De bekers zijn van kunststof (melamine) met bamboe als vulstof. Daarmee kom je binnen de Food Contact Materials (FCM) wetgeving, terecht binnen de groep plastics. Voor de snijplanken van bamboe zijn er natuurlijk ook eisen, vergeet ook de lijm niet – de bindende factor – en daarmee kom je in de Adhesives tak van de FCM wetgeving.

Wat mensen vergeten is dat bij FCM dit altijd de basis is:

  • Zorg dat 100% helderheid is over welke stoffen toegepast worden.
  • In aantal gevallen MOET er zelfs gekozen worden uit een zogenaamde positive lijst – dus MOET duidelijk zijn welke stoffen zijn toegepast. Welke argumenten je leverancier ook heeft om hier niet aan te voldoen, deze zijn allemaal flauwekul.
  • Leveranciers MOETEN een kwaliteitssysteem hebben dat voldoet aan de eisen van Good Manufacturing Practise. (GMP). Dit is een EU directive. Gewoon een eis, part of the cost of doing business.
  • Je kan het ook zo lezen, dat elk bedrijf dat betrokken is bij het in het verkeer brengen van FCM GMP moet hebben – u ook dus.
  • Ook voor FCM producten is er een EU verklaring van overeenstemming. Een soort CE verklaring maar dan FCM verklaring. Deze MOET door een EU partij worden ondertekent, dat MOET de partij zijn die de producten in het verkeer brengt.