Vanaf 1 juli statiegeld op kleine plastic flesjes - PromZ Vak
statiegeld 1 juli

Vanaf 1 juli statiegeld op kleine plastic flesjes

Het kabinet voert al jaren een strijd tegen zwerfvuil en wil zoveel mogelijk voorkomen dat er plastic flesjes in de natuur terecht komen. Daarom wordt er per donderdag 1 juli 15 cent statiegeld gezet op kleine plastic flesjes frisdrank en water. Ook promotionele producten vallen onder deze nieuwe statiegeldheffing.

Het statiegeldsysteem bestaat al heel lang. Je koopt een grote plastic fles cola bij de supermarkt of een andere winkel en betaalt dan €0,25 extra. Op deze manier wordt de plastic fles weer een nieuw leven ingeblazen.

Voorheen gold statiegeld dus alleen voor grote plastic flessen. Maar met ingang van donderdag 1 juli wordt er in Nederland ook statiegeld gezet op kleine plastic flesjes. Samen zijn ze goed voor bijna 300 miljoen euro aan statiegeld.

Ook zullen door het statiegeld veel minder petflessen in het zwerfafval belanden. Frisdrankproducent Vrumona schat dat het om 100 miljoen flesjes gaat, dat zijn 1.900 vrachtwagens vol met kleine plastic flesjes. Dit levert allemaal een bijdrage aan duurzaamheid.

Op de website van Statiegeld Nederland staat dat je de flesjes kan inleveren bij supermarkten groter dan 200 m2, bemande tankstations langs de snelweg en bemande ov-locaties. Zij zijn met ingang van 1 juli verplicht om petflessen met statiegeld in te zamelen en het statiegeld uit te keren. Daarnaast zijn er veel vrijwillige innamepunten. Maar omdat veel horecazaken nog maar net zijn heropend, is het moeilijk om in te schatten hoeveel verkooppunten zich exact zullen aanmelden. Statiegeld Nederland gaat uit van 62.000 vrijwillige innamepunten boven op de 12.000 supermarkten en tankstations. Je kunt de flesjes bij elk inzamelpunt inleveren en dus niet alleen op de plek waar je het gekocht hebt.