Thomas Hendriksen maakt zich boos - PromZ Vak

Thomas Hendriksen maakt zich boos

Met een ingezonden brief wil Thomas Hendriksen (EPPA) nogmaals terugkomen op het artikel in de vorige PromZ Vak (nr 2 – 2014) onder de kop ‘EPPA, ja of nee’, waarin PromZ Vak stelde dat het vak een krachtige EPPA nodig heeft.

PromZ Vak schreef o.a: ‘Hoeveel tijd rest nog om te voorkomen dat het imago van de industrie (verder) deuken oploopt en het Europees parlement regels gaat opleggen waar de branche niet op zit te wachten? PromZ Vak denkt dat het inmiddels 5 voor 12 is en dat het hoog tijd wordt voor een slagvaardige Europese branchevereniging. We vroegen het aan het vak en de nieuwe EPPA-voorzitter Thomas Hendriksen.’

Onderstaand de bief van Hendriksen:
‘EPPA ja of nee? Toch maar ja! In PromZ Vak van mei 2014 stond een uitgebreid stuk over EPPA, European Promotional Products Association. Dat kwam voornamelijk vanwege de aanstelling van ondergetekende als President en CEO van EPPA en het lage vertrouwen dat sommige vakgenoten op dit moment in EPPA hebben. Tussen het interview door stonden de meningen van enkele, overigens respectabele, vakgenoten die echter sterk anti-EPPA bleken te zijn. Een reactie van EPPA is nog wel op zijn plaats:

Erik de Beer van Mainsales heeft in de huidige EPPA geen vertrouwen. Hij wil zwaargewichten van buiten de branche in het bestuur. Maar wie betaalt dat? Ook denkt hij dat het met regelingen uit Brussel niet zo’n vaart zal lopen. Maar waarom zijn veel andere branches dan juist wel vertegenwoordigd in Brussel? Hij wil lid worden van een krachtige EPPA. Dat komt uit, want er wordt gewerkt aan een model waarin EPPA als regisseur krachtig werk kan leveren. Voorbeeld: in het najaar heeft EPPA, geassisteerd door BAPP, een week afspraken in Brussel. Dat is regisseren!

Erik Kok van Senator maakt het bont. Hij zegt: ‘Ik geloof niet in een Europese branchevereniging.’ Hij zegt dat EPPA te veel op afstand staat van de markt maar legt niet uit hoe dat blijkt. In één adem zegt hij tevens dat het niet-lid zijn van een nationale brancheorganisatie zo ongeveer het ergste is wat je kan doen. ‘Want een nationale branchevereniging is hét instrument dat we hebben om ons te weer te stellen tegen schadelijke regelingen etc.’ Erik is een verstandig en prettig mens, maar hier slaat hij de plank echt mis. Brussel is onder de indruk als daar vijf landen op de stoep staan zonder EU mandaat? Dat gaat het niet worden.

Lex van den Bosch (Cow Company) komt met de stelling ‘Brussel kan niet zo maar een branche aan banden leggen.’ O ja, dat kan echt heel goed als het politieke sentiment eventjes de verkeerde kant op schiet. Denk aan gloeilampenverbod, exportverbod vlees, visquota etc.’

Thomas Hendriksen.
President & CEO EPPA