TENDER TNT BESLIST - Promzvak

TENDER TNT BESLIST

In een zes maanden durende tender heeft logistiek dienstverlener TNT drie preferred suppliers geselecteerd voor de levering van promotionele artikelen. Naast een Duitse en Franse leverancier is ook Jos! Premiums & Gifts uitverkoren.De drie bedrijven in de TNT holding – TNT Express, TNT Logistics en TPG Post – kochten hun promotionele producten tot nu toe gescheiden in. In totaal ging het om circa 70 producten die door zo”n 16 bedrijven werden geleverd. ”Om kosten- en efficiency-redenen wilde TNT het aantal leveranciers drastisch terugbrengen en promotionele producten centraal gaan inkopen,” zegt Marnix Stellwag, manager Global Purchasing Centre TNT.

Het was de eerste keer dat de logistiek dienstverlener de inkoop van promotionele producten aanbesteedde. De tender werd begeleid door de management consultants van AT Kearney. ”We hebben ruim 100 leveranciers benaderd, waarvan er uiteindelijk zo”n 30 bedrijven op de tender hebben ingetekend,” licht Stellwag toe. Dat niet meer leveranciers reageerden, had te maken met het Chinese nieuwjaar. ”Door de drukte rond deze feestdagen reageerden veel leveranciers in het Verre Oosten pas nadat de inschrijftermijn was gesloten,” aldus Stellwag.

De dertig leveranciers die wel op tijd intekenden, moesten voor 20 uiteenlopende promotionele producten een prijsopgaaf doen. Daarnaast diende een aantal vragen over het eigen bedrijf te worden beantwoord. Stellwag: ”Die informatie gaf ons inzicht in de kwaliteit van leveranciers. We wilden niet alleen op prijs selecteren. De drie bedrijven waarvoor we uiteindelijk hebben gekozen, waren het goedkoopst, en scoorden ook op kwaliteit het beste.”

De drie leveranciers moeten nu ook voor de circa 50 overige promotionele producten van TNT een prijsopgaaf doen. Wie het goedkoopste is, mag de producten leveren. De totale order vertegenwoordigt een waarde van zo”n 1,5 miljoen euro op jaarbasis. Volgens Stellwag is TNT in de nieuwe situatie zo”n 30 procent goedkoper uit dan daarvoor. ”Daarmee is deze tender voor ons een groot succes. We zijn erg tevreden over het resultaat.”