Staatssecretaris Mansveld wil minder plastic tasjes - PromZ Vak

Staatssecretaris Mansveld wil minder plastic tasjes

Winkeliers moeten zelf zorgen voor de vermindering van het aantal plastic (reclame)tasjes. Doen ze dat niet, dan zal staatssecretaris Wilma Mansveld (Milieu) met wetgeving komen om dit te realiseren.

Kledingwinkels, warenhuizen, slagers en bakkers: allemaal moeten ze uiterlijk in juni een plan inleveren waarin staat hoe ze het probleem denken aan te pakken. Volgens Mansveld kunnen ze daarbij hun voordeel doen met de uitkomsten van een proef waaruit is gebleken dat het vragen van een bijdrage van 10 cent per tasje helpt om het aantal plastic tassen te verminderen.

Campagne
Mansveld vindt ook dat de retailers zelf zo snel mogelijk een gezamenlijke campagne moeten beginnen om ondernemers en consumenten te vertellen hoe belangrijk het is om veel minder plastic tassen te gebruiken. De staatssecretaris wil zo'n campagne ondersteunen via het programma Duurzaam Doen, waarmee ze mensen wil inspireren om milieubewuster te leven. Het terugdringen van het aantal plastic tasjes staat al enige jaren op de agenda van de Europese wetgever. De actie van Mansveld past in dat kader.