Schrijf jij mee? De comeback van pen en papier

De 31-jarige Rotterdammer Sam van Tol reist al tien jaar de wereld over in zijn strijd voor geletterdheid. Met zijn sociale onderneming Correctbook wil hij één ding bereiken: schrijven weer leuk maken! Wat begon in de garage van zijn ouders, groeide uit tot een bedrijf dat al bijna 2 miljoen mensen aan het schrijven heeft gekregen, van Nederland tot de meest afgelegen gebieden in Afrika.

Van Tol was pas 20 toen hij tijdens een vakantie in Zuid-Afrika geconfronteerd werd met een pijnlijk probleem: kinderen gaan er wel naar school, maar hebben vaak niet genoeg schrijfmaterialen om te leren schrijven. Die ervaring zette alles in beweging. Inmiddels is Correctbook tien jaar verder, met een missie die nog steeds staat als een huis: geletterdheid vergroten, wereldwijd.

“We wilden een product maken waarmee mensen jarenlang kunnen schrijven zonder papier te verspillen. Dat is gelukt.”

Van garage naar impact
De eerste Correctbooks werden nog vanuit zijn ouderlijk huis verstuurd. Inmiddels bestaat het team uit 16 mensen, werkt het bedrijf vanuit een kantoor met uitzicht over Rotterdam en zijn er in Nederland al meer dan 1,2 miljoen Correctbooks verkocht. Voor elke verkochte Correctbook wordt een deel van de omzet (5%) geïnvesteerd in het doneren van uitwisbare schrijfmateriaal aan scholen in Afrika. Wereldwijde partners van Correctbook zien de impact en investeren mee, waardoor meer dan 710.000 kinderen hierdoor al een jaar lang toegang hebben gekregen tot schrijfmateriaal.

Maar Van Tol zag al snel dat het probleem van laaggeletterdheid ook dichter bij huis speelt. In Nederland zijn volgens Stichting Lezen en Schrijven meer dan 3 miljoen mensen laaggeletterd. Het is bewezen dat schrijven met de hand een positieve impact heeft op geletterdheid. Zie het als motor, je moet het blijven gebruiken. Dat kan wel eens lastig zijn in een steeds digitalere wereld.

Een analoge tegenbeweging
“Digitale middelen zijn geweldig, maar we raken ook iets kwijt. Schrijven met de hand helpt ons informatie beter begrijpen, stimuleert creativiteit en vertraagt ons. Dat is juist waardevol in een wereld die steeds sneller gaat.”

Steeds meer scholen die volledig digitaal gingen, keren nu terug naar pen en papier. Zelfs de overheid erkent het belang van basisvaardigheden als schrijven. In het rapport De Staat van het Onderwijs 2025, uitgebracht door de Inspectie van het Onderwijs, benadrukt de Inspectie van het Onderwijs het belang van schrijfvaardigheid als onderdeel van de basisvaardigheden. Scholen worden aangespoord om in hun taalbeleid een doorgaande leerlijn schrijven op te nemen en om schrijfcoördinatoren aan te stellen. Ook adviseert de Inspectie dat leraren nascholing krijgen in schrijfdidactiek.

Daarnaast groeit de ‘ontscherm’-beweging: mensen zoeken manieren om minder tijd achter schermen door te brengen. Schrijven met de hand blijkt daarbij een krachtig hulpmiddel om terug in het moment te komen.

Correctbook speelt in op beide trends. Het product biedt ruimte om fouten te maken, te denken, te tekenen, en gewoon weer te beginnen. Niet alleen handig, maar ook motiverend: omdat je eenvoudig kunt wissen, haal je een drempel weg en begin je makkelijker. En dat is precies wat veel mensen nodig hebben.

“We willen schrijven weer leuk maken. Voor kinderen, voor volwassenen, voor iedereen. Want hoe meer mensen schrijven, hoe sterker we als samenleving worden. In Nederland doen we dit door te luisteren naar onze gebruikers en in te spelen op de laatste trends met onze uitwisbare notitieboeken”, aldus Van Tol.

En dat gaat de juiste kant op. De afgelopen maand kleurde het station van Rotterdam Centraal blauw met een 18-meter grootte banner van Correctbook. In Afrika heeft Correctbook een subsidie ontvangen van de Nederlandse partij Invest International B.V. om de impact op te schalen, maar ook verder te onderbouwen met onderzoek.

Wil je ook je steentje bijdragen aan het uit de wereld helpen van laaggeletterdheid door middel van een mooi relatiegeschenk/promotioneel product?

Neem contact op met Correctbook:
Tel. +31 (0)10 310 5099
of mail info@correctbook.nl