Ruim 80 fabrikanten medische mondkapjes leveren ondeugdelijke certificaten - PromZ Vak

Ruim 80 fabrikanten medische mondkapjes leveren ondeugdelijke certificaten

Vanaf het begin van de coronacrisis is er onduidelijkheid over de kwaliteit van beschermingsmiddelen als mondkapjes, brillen, handreiniging en pakken. Onduidelijkheid in de zin van ‘wat de beschermingsgraad’ nu eigenlijk is. Zelfs de kwaliteit van mondkapjes, gekocht door de overheid en bedoeld voor ‘high-care’ zorg, bleek in een enkel geval inferieur. Product compliance zou de hoogste prioriteit moeten hebben in tijden als deze, maar blijkbaar wordt onder druk van schaarste wet- en regelgeving ‘vloeibaar’. Vreemd, gezien het feit dat het hier gaat om de gezondheid en veiligheid van mensen.

Er worden veel medische mondkapjes aangeboden door leveranciers en distributeurs die promotionele producten leveren. Niet zo raar als je bedenkt dat veel van deze bedrijven gewend is zaken te doen met China, waar het merendeel van deze kapjes geproduceerd wordt. Wel raar dat veel van deze bedrijven het nalaten te checken of de certificering van de producten wel klopt. Natuurlijk scheren we niet alle bedrijven uit onze branche over een kam. Er zijn partijen die op dit moment bijna alles voor de overheid leveren en bijzonder goed werk doen. Maar Caspar te Horst van ProductIP, ziet dagelijks vele aanbiedingen voorbij komen van medische mondmaskers, die gewoon niet kloppen. “Ik heb hier een internationaal samengestelde lijst van ruim 80 producenten van medische mondkapjes die gewoon ondeugdelijke certificaten leveren bij hun producten. Op het moment dat je deze producten hier op de markt brengt, ben je medeverantwoordelijk voor de veiligheid en gezondheid van de mensen die ze gebruiken. Dit kan echt niet langer zo doorgaan…

In de komende editie van PromZ Magazine een uitgebreid gesprek met Caspar ter Horst over onder meer het belang van product compliance in deze bijzondere tijd. Op de site van ProductIP is eenvoudig een checklist aan te vragen waarbij je kunt zien waar diverse beschermingsmiddelen aan moeten voldoen qua wet- en regelgeving. Wil je weten waar de mondmaskers ten behoeve van gebruik in o.a. het openbaar vervoer aan moeten voldoen, klik dan hier. Deze categorie mondmaskers (de zogenaamde community mask) is bij uitstek geschikt voor levering door bedrijven in onze markt!