Optimisme bij CBS - PromZ Vak

Optimisme bij CBS

De economie trekt aan en het bedrijfsleven krijgt weer het lef om te investeren. Met (nieuwe) klanten uit de elektrotechnische en machine-industrie zit u goed…

De Nederlandse industrie heeft in januari van dit jaar 2 procent meer geproduceerd dan in dezelfde maand een jaar geleden. In vrijwel alle branches van de industrie was de productie hoger dan in januari 2013. Met 9,6 procent was de toename het grootst bij de elektrotechnische en machine-industrie. Ook de transportmiddelenindustrie produceerde fors meer (7,1 procent), aldus een bericht afgelopen woensdag van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
De productie van de voedings- en genotmiddelenindustrie en de basismetaalindustrie was respectievelijk 1,4 en 1,2 procent hoger. Tegenover deze groei stond een krimp van 0,7 procent bij de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofverwerkende industrie.

Weg omhoog
Ten opzichte van december, toen de productie het hoogste niveau bereikte in 6 jaar, daalde de productie in januari met 3,1 procent. ‘De maandcijfers fluctueren altijd. Je ziet dat ook vaker in december en januari. Als wij kijken naar de langere termijn, dan zien wij dat de industrie de weg omhoog heeft gevonden,’ aldus een CBS-econoom in een toelichting in het Financieel Dagblad.