ONVREDE BIJ PERSONEELOVER NIEUWE KLEDINGLIJN TRANSAVIA.COM - PromZ Vak

ONVREDE BIJ PERSONEELOVER NIEUWE KLEDINGLIJN TRANSAVIA.COM

Hoe moeilijk het kan zijn om medewerkers tevreden te laten zijn over nieuwe bedrijfskleding, blijkt maar weer eens uit de onvrede van het cabinepersoneel van Transavia.com. Dat was ontstemd over de nieuwe kledinglijn, omdat op de mouwen van het uniform de strepen ontbreken die de rang aangeven. Het personeel vreest aantasting van zijn gezag.Aan het aantal strepen op de mouw kon de rang van de steward of stewardess bij Transavia worden afgelezen. Op de dameskleding waren de strepen al eerder verdwenen, nu zijn de herenkostuums aan de beurt. “Het is onder meer een esthetische kwestie,” zegt een woordvoerster over het waarom van dit besluit. “Een interne testgroep vond de herenkleding zonder strepen mooier. Daarnaast zijn strepen op de mouw ook een beetje uit de tijd. Van de 124 luchtvaartmaatschappijen hebben 112 de strepen inmiddels afgeschaft.” Een van de maatschappijen die nog wel strepen op de mouw voert, is KLM, waarvan Transavia.com een dochter is.

Langdurig proces

Vakbond VNC heeft een enquête uitgevoerd onder het cabinepersoneel van Transavia.com. Hieruit blijkt dat medewerkers fel gekant zijn tegen het verdwijnen van de strepen. De uitslag van de enquête is onlangs aangeboden aan de directie van Transavia.com. Maar de woordvoerster verwacht niet dat dit nog invloed heeft op het definitieve kledingontwerp. “Aan de totstandkoming van de nieuwe kledinglijn is een langdurig proces voorafgegaan, waarbij ook medewerkers zijn betrokken. De besluitvorming is uitermate gedegen geweest.” Overigens zal de rangaanduiding bij Transavia.com niet helemaal verdwijnen maar zichtbaar zijn aan een speldje dat het cabinepersoneel op de revers draagt.

De nieuwe bedrijfskleding van Transavia.com is een gevolg van de fusie tussen Transavia en Basiq Air. De kledinglijn zal op 7 december gepresenteerd worden.