Onderzoek naar textielrecycling: “Europa wijst de weg” - PromZ Vak

Onderzoek naar textielrecycling: “Europa wijst de weg”

Het is algemeen bekend dat Europa een enorm probleem heeft met textielafval – momenteel wordt jaarlijks 7 tot 7,5 miljoen ton afval geproduceerd (voornamelijk in particuliere huishoudens), maar slechts ongeveer 30 tot 35 procent wordt gescheiden ingezameld en minder dan 1 procent van het textielafval wordt momenteel gerecycleerd tot nieuwe kleding.

De Europese afvalwetgeving wil hier verandering in brengen en daarom moeten alle EU-lidstaten textielafval over 2,5 jaar gescheiden inzamelen. Hoewel sommige landen reeds systemen ontwikkelen om de uitdaging van de afvalinzameling aan te gaan, is er momenteel geen grootschalig plan voor de verwerking van dit afval.

Dit is waar de nieuwe studie “Scaling textile recycling in Europe – Turning waste into value” van McKinsey & Company om de hoek komt kijken, die ook samenwerkt met het ReHubs-initiatief van Euratex, dat tot doel heeft om tegen 2030 2,5 miljoen ton textielafval van vezel tot vezel te recyclen.

Volgens de studie van McKinsey zou minstens een vijfde van het textielafval nieuwe kleding kunnen worden en zou een circulaire economie voor textiel tegen 2030 in Europa 15.000 nieuwe banen kunnen opleveren en een marktomvang van 6 tot 8 miljard euro kunnen bereiken. Hiervoor zouden echter startinvesteringen van 6 à 7 miljard euro nodig zijn. Lees hier het hele artikel uit Fashion United.