Nieuwe privacywetgeving vanaf 25 mei - PromZ Vak
Nieuwe privacywetgeving vanaf 25 mei

Nieuwe privacywetgeving vanaf 25 mei

Op 25 mei gaat de AVG, de ‘Algemene Verordening Gegevensbescherming’ (de nieuwe privacy-wetgeving) in. Het is een misverstand om te veronderstellen dat de AVG en privacywetgeving alleen van toepassing zou zijn wanneer u persoonsgegevens van consumenten zou vastleggen.

Mr. Singewald: “Denk bijvoorbeeld aan gegevens die uw accountmanagers hebben vastgelegd over de persoonlijke hobby’s, huwelijkse staat, verjaardagen etc van uw klanten. Dat zijn ook persoonsgegevens die vallen onder de werking van wet- en regelgeving sinds 1989. Maar denkt u ook aan de persoonsgegevens van uw personeelsleden of de persoonsgegevens van free-lancers die u inhuurt, ook dat valt onder deze wetgeving. Kortom u heeft eerder persoonsgegevens in uw bezit dan u wellicht denkt.”

E-mail

Mr. Singewald: “De nieuwe AVG-wet zegt niets over toestemming en e-mail (ook b-to-b), cookies en toestemming, ongevraagd/gevraagd bellen. Dit staat voorlopig nog in Nederland in de Telecommunicatiewet. In 2019 komt er een Europese Verordening, Verordening Privacy en Elektronische Communicatie die dat zal regelen. Op dit moment vinden er nog heftige discussies plaats in Brussel over deze verordening.
En voor de fijnproever: ik mag op basis van een gerechtvaardigd belang van iemand zijn/haar gegevens inclusief e-mail vastleggen in mijn CRM, maar als ik het e-mailadres wil gebruiken om naar dat e-mailadres een commerciële boodschap te sturen dan heb ik voorafgaande toestemming nodig. Hou dit verschil altijd heel goed in het oog.”

Zie ook het artikel over de AVG in PromZ Vak nr 1, geschreven door mr. Alexander Singewald (Singewald Consultants Group), autoriteit op het gebied van privacy. PromZ Vak nr 1 komt medio maart uit.