Let op: UPV textiel verplicht voor importeurs - Promzvak

Let op: UPV textiel verplicht voor importeurs

Zelf werd ik er zeer recentelijk op geattendeerd door Floris Verheij van CIRCULR. De UPV (Uitgebreide Producenten Verantwoordelijkheid) textiel. Ik had er tot voor kort nog niet van gehoord en uit een kleine rondgang langs textieldrukkers/importeurs blijkt dat ik niet de enige ben.

Met de invoering van uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) worden textielproducenten verantwoordelijk gemaakt voor een groot deel van de levenscyclus van hun product, waaronder de afvalfase. In Nederland bestaan er al UPV-systemen voor autobanden en autowrakken, verpakkingen, elektronische apparatuur, en batterijen en accu’s. Vanaf 2023 geldt er ook producentenverantwoordelijkheid voor textiel en worden daarvoor systemen opgezet om invulling te geven aan de wettelijke verplichtingen.

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft hiervoor een concept ‘Algemene Maatregel van Bestuur’ (AMvB) opgesteld. Om de negatieve impact van textiel op het milieu aan te pakken en de hergebruik- en recyclepraktijken te bevorderen, heeft de overheid een ambitieus plan opgesteld. Een belangrijke maatregel in dit circulaire textielbeleidsprogramma is de invoering van uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) vanaf 1 juli 2023. Dit houdt in dat textielproducenten verantwoordelijk worden voor het beheer van hun producten wanneer consumenten ze niet langer gebruiken. Ze moeten ervoor zorgen dat dit textiel wordt ingezameld voor hergebruik en recycling, onder dreiging van boetes bij het niet naleven van gestelde doelen. Deze regels gelden voor alle producenten die nieuw textiel op de Nederlandse markt brengen, waaronder:

  • kleding, zoals shirts, truien en broeken
  • bedlinnen, zoals dekbedovertrekken
  • tafellinnen, zoals tafelkleden
  • huishoudlinnen, zoals theedoeken

Consumenten moeten de mogelijkheid hebben om hun oude textiel kosteloos in te leveren, het hele jaar door. Producenten hebben de vrijheid om te bepalen hoe consumenten dit kunnen doen, zoals via speciale containers of terugbrengen naar de winkel. Het is ook vereist dat producenten transparant zijn over hun verkoopcijfers en de hoeveelheid textiel die wordt hergebruikt en gerecycled. Dit betekent dat ze zich vanaf 1 juli 2023 binnen zes weken bij de overheid moeten registreren, en vanaf 2024 en 2026 respectievelijk de verkoop- en hergebruik- en recyclegegevens moeten rapporteren.

Als producent en importeur van kleding en textiel heb je een individuele verantwoordelijkheid, maar je mag deze laten uitvoeren door een collectief/producentenorganisatie. Een van die partijen is bijvoorbeeld: collectiefcirculairtextiel. Deze partij heeft veel kennis van de business-to-business markt.