Geef-me-nietje iets om rekening mee te houden - Promzvak

Geef-me-nietje iets om rekening mee te houden

Je kunt het afdoen als een actie van een zure linkse woke-tante, of je kunt het serieus nemen en het zien als voorbode van wat ons als branche te wachten staat: #geef-me-nietje. Waarschijnlijk heb je al voorbij zien/horen komen op socials, krant of radio. Gera van den Berg (1975) is moeder van vijf kinderen en deskundige op het gebied van minimaliseren & duurzaam leven. Ze riep de hashtag geef-me-nietje in het leven. Een aanklacht tegen onder meer gratis weg te geven of te sparen en te winnen producten. Producten waar je als consument niet om vraagt, maar die wel bijdragen aan vervuiling van ons milieu. Als voorbeeld noemen veel mensen pennen, knuffels bij supermarkten, mokken bij producten als chocolademelk en ga zo maar door.

Ik denk dat we dit fenomeen heel serieus moeten nemen. Gelukkig denkt de branche al veel langer na over producten die lang meegaan en die gewild zijn bij de ontvanger. Zo staat Gera staat op een foto op haar site met een fles, waarvan ik bijna zeker weet dat deze door onze industrie gemaakt is. Duurzaam, omdat de fles lang meegaat en keer op keer gevuld kan worden. Wellicht is de fles van gerecycled RVS en kan deze aan het einde van zijn levenscyclus ook weer gerecycled worden. Waar het om gaat is dat we beter moeten nadenken over wat de ontvanger graag zou willen. Zomaar iets weggeven en bijdragen aan de afvalberg is geen optie meer. Nu moet ik zeggen dat ik persoonlijk vind dat voorbeelden als de knuffels bij de supermarkt (in dit geval de Lidl) en de mokken bij Chocomel verkeerd gekozen zijn. Je spaart bewust voor die knuffels en die mok. Dat hoeft natuurlijk niet. En gezien de enorme rijen kinderen bij de Lidl, die vragen om zegels, ben ik ervan overtuigd dat de knuffels gewild zijn.

Neemt niet weg dat we goed naar onszelf als branche moeten kijken en ons moeten afvragen of we bepaalde dingen moeten doen of laten. Er is een groep consumenten die het zat is bepaalde producten door de strot geduwd te krijgen. En dat worden er steeds meer, dus het is zaak om onszelf te reguleren voordat de overheid het gaat doen. Vandaar dat ik ervan overtuigd ben dat we dit soort signalen uit de markt serieus moeten nemen.