EU in actie tegen wildgroei gezondheidsclaims - PromZ Vak

EU in actie tegen wildgroei gezondheidsclaims

Unilever mag zijn margarine Becel pro-activ niet langer aanprijzen als een product dat het risico op hart- en vaatziekten verlaagt. Het concern mag evenmin claimen dat kinderen onvoldoende essentiële vetzuren consumeren.

Dit heeft het EU-agentschap voor Voedselveiligheid (Efsa) in Parma bepaald in een eerste serie van acht uitspraken over gezondheidsclaims bij voedingsmiddelen, aldus een bericht in het Financieele Dagblad.

Unilever zegt in een reactie in beroep te gaan. Het gaat Unilever om een zwaarwegend belang, stelt de woordvoerder. 'Vitaliteit is onze missie, gezonde voeding ons voornaamste speerpunt.' De Europese Commissie heeft bepaald dat de industrie na 2009 niet langer vrijelijk gezondheidsclaims op de etiketten mag voeren. Dan zijn nog uitsluitend door de Efsa goedgekeurde stellingen toegestaan. De Commissie wil zodoende paal en perk stellen aan de wildgroei van gezondheidsclaims.

Kinderen
Unilever zegt over Becel pro-activ dat 'plantaardige sterolen het cholesterol(gehalte) en het risico op hart- en vaatziekten verlagen'. Waarschijnlijk moet dit worden gewijzigd in ‘kunnen verlagen’.

Unilever claimt verder dat kinderen door hun voedingspatroon niet de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid essentiële vetzuren binnenkrijgen. Met Blue Band zou dat wel het geval zijn. De Efsa ziet onvoldoende bewijs voor de claim dat kinderen over het algemeen onvoldoende binnenkrijgen.