Distributeurs: 5,2% omzetgroei in 2019 - PromZ Vak
Distributeurs 5,2% omzetgroei in 2019

Distributeurs: 5,2% omzetgroei in 2019

De jaarlijkse PromZ Opdrachtgevers- en distributeursonderzoeken zijn weer in oktober 2019 gehouden. Conclusie: rust in de branche, gematigde groei, de seinen staan op veilig.

Hoewel de groeicijfers minder uitbundig zijn dan vorig jaar rapporteren de distributeurs over 2019 een alleszins bevredigende omzetgroei van 5,2%. De budgetten van de opdrachtgevers stegen dit jaar met 3,3% en dat betekent dat het aandeel van distributeurs op de promotionele producten markt weer iets gestegen zal zijn. Voor 2020 verwachten de distributeurs een omzetgroei van 6,5%.

Tevreden over bedrukking

Waar distributeurs een stuk tevredener over geworden zijn is de kwaliteit van de bedrukking zoals die door suppliers wordt uitgevoerd. In 2018 vond 54% van de distributeurs die kwaliteit goed tot zeer goed, dit jaar is dat toegenomen tot maar liefst 71%.
Tweederde van de distributeurs geeft aan, net zoals in 2018 en 2017, (zeer) tevreden te zijn over de marges die ze weten te realiseren.

Prijsvechters

Een grote bedreiging voor de distributeurs is de opkomst van ‘prijsvechters’. Ze zullen naar verwachting de markt voor goedkope standaardproducten behoorlijk blijven domineren. Er is nog steeds ruimte voor distributeurs om met behulp van bijvoorbeeld service, originele en onderscheidende promotionele producten goed zaken te doen met opdrachtgevers. Distributeurs weten inmiddels wel te leven met het fenomeen ‘prijsvechter’.

Duurzaamheid

Andere interessante uitkomsten: duurzaamheid is niet meer weg te denken, 80% van de opdrachtgevers koopt op enigerlei wijze duurzame promotionele producten in. Verder: opdrachtgevers vinden een beurs of evenement in grote meerderheid een prettige manier van contact met distributeurs. Telefoontjes en bezoeken van distributeurs worden wat minder gewaardeerd, contact leggen via social media wordt niet of nauwelijks gewaardeerd.

Meer over de onderzoeken in PromZ Vak nr. 4 die in december verschijnt.