Bamboe als grondstof voor voedselcontactmaterialen (Food Contact Materials - FCM) taboe - PromZ Vak
Bamboe als grondstof voor voedselcontactmaterialen (Food Contact Materials - FCM) taboe

Bamboe als grondstof voor voedselcontactmaterialen (Food Contact Materials – FCM) taboe

De NVWA heeft recentelijk het advies gekregen van BuRO om ‘voedselcontactmaterialen’ van bamboe en melamine van de markt te weren. Eigenlijk zijn het melamine producten met bamboestof als een vulmiddel.

Tevens adviseerde BuRo de minister voor Medische Zorg en Sport de consument hierover te informeren. Een kleine zoekopdracht in onze eigen ProductZ Finder leverde behoorlijk wat hits op van producten die van bamboe zijn vervaardigd en die in aanraking komen met voedsel. Koffiebekers (natuurlijk groen, eco of geef er een duurzaam label aan) voeren de boventoon.

De NVWA vooral valt over het vrijkomen van meer dan de toegestane hoeveelheid formaldehyde bij een temperatuur boven de 70 graden celsius, in combinatie met bepaalde soorten eten. Dit wordt veroorzaakt door de melamine (een hard plasticsoort) waar het bamboe(stof) doorheen gemengd is. In een lijst, waarop materialen staan, die gebruikt mogen worden bij de vervaardiging van voedselcontactmaterialen komt bamboe niet voor. Ofwel, bamboe had nooit gebruikt mogen worden als materiaal voor voedselcontact. Houtstof staat wel op deze zogenaamde “Union” lijst ** maar is wel omstreden.

Het vervelende is dat er ook bamboeproducten zijn waarin helemaal geen melamine voorkomt. Of waar het helemaal geen contact heeft met eten, zoals de buitenkant van een drinkfles. Daar speelt het mogelijk vrijkomen van formaldehyde geen rol. De consument, maar ook onze eindklant, zal dat verschil echter moeilijk zien en de kans is dan ook groot dat al deze producten in de ban gedaan worden om eventuele vervelende vragen en problemen te voorkomen.

Daarnaast is melamine niet een kunststof die te recyclen is, en hoort, ook met bamboe of houtstof er in niet in de groene bak, maar gewoon bij restafval. Laten we hopen dat snel een einde komt aan dit soort greenwashing praktijken, want het brengt de gehele branche schade toe. En laten we ons in het vervolg eerst eens goed adviseren over waar een product vandaan komt, hoe het gemaakt wordt en wat erin zit, want niemand zit te wachten op recalls en imagoschade.

PS: Wist u dat producenten van voedselcontactmaterialen sinds 2006 verplicht een kwaliteitssysteem moeten hebben dat voldoet aan de principes van Good Manufacturing Practice (GMP)? Meer over dit en de EU wet- en regelgeving rondom voedselcontactmaterialen vindt u op:
ec.europa.eu/food/safety/chemical_safety/food_contact_materials/legislation_en

** link naar de Union list met 1072 goedgekeurde stoffen waaruit je MOET kiezen als je kunststof voedselcontactmaterialen maakt
www.echa.europa.eu/nl/plastic-material-food-contact

De PPP heeft naar aanleiding van alle berichtgeving over melamine/bamboe een live Q&A georganiseerd op donderdag 25 februari om 13.00 uur. PPP-leden kunnen zich via deze link opgeven.