8 Als het aan de fruitslagers ligt zijn de dagen van de grote frisdrankboeven geteld. Tot ziens chemische troep in plastic flessen! Hallo lokaal, biologisch, eerlijk en circulair gebrouwen frisdrank! Het hoofdkwartier van Roze Bunker bevindt zich - waar anders - midden in het bekendste fruitgebied van Nederland, de Betuwe. Op een gemoedelijk fabrieksterrein in Culemborg ontmoeten we Roze Bunker frontman Emile Corre en zijn mede-fruitslagers. De 28-jarige Emile vertelt dat hij als veertienjarig jongetje zijn eerste onderneming startte. “Horloges repareren: toen hield ik al niet van verspilling. Maar mijn passie was koken. Op mijn achttiende reisde ik de hele wereld over om in de beste restaurants te werken. Maar de keuken als speelveld was me te klein. Ik wilde verder. Meer leren, meer ontdekken en vooral: meer impact teweegbrengen.” Problemen tackelen Terug in Nederland stortte Emile zich op productdesign. Al tijdens zijn studie startte hij een collectief om de problemen in de voedselindustrie te tackelen. “We begonnen vanuit het idee: welke problemen zijn er in de samenleving? Frisdrank is één van de vervuilendste dranken die er is. Er zit niks goeds in, alleen maar suiker en vage extracten, het wordt verkocht in plastic flessen, de productie vergt enorm veel water, het transport is zwaar en vervuilend… We vroegen ons af hoe we van zoiets negatiefs iets positiefs konden maken. We besloten een frisdrank te maken van puur fruit en zonder water. We gingen langs bij winkeliers en de voedselindustrie om afgedankt fruit op te halen. Hiervan brouwden we onze eerste siroop die we op het Dutch Design Event presenteerden.” Tien smaken De frisdrank en het verhaal vielen meteen in de smaak. Inmiddels heeft Roze Bunker tien smaken ontwikkeld: Smoked Lime, Gekke De fruitrevolutie is on! Met frisdrank van puur fruit en verse kruiden geven de fruitslagers van Roze Bunker de term frisdrank een nieuwe betekenis. Elke slok Roze Bunker-frisdrank maakt de aarde een stukje schoner, mooier en fairder. De fruitslagers van Roze Bunker ontketenen frisdrankrevolutie Bessen, Magnolia, Estragon Sour, DHR. Peer, Wilde IJsthee, Bloesem Power, Citrus Movement, Madame Gember en, net vers van de pers, Dorstige Tulp. “Met elke smaak pakken we weer een ander probleem uit het voedselsysteem aan”, vertelt Emile. “Je kunt onze smaken onderverdelen in drie productsoorten. In de eerste categorie vallen de smaken waarbij we fruit redden van de afvalberg, zoals Smoked Lime en Madame Gember. Normaal gesproken worden te groene limoenen - die duizenden kilometers hebben afgelegd om in Nederland te komen! - weggegooid. Wij roken de limoenen, voegen er kruiden aan toe en voilà, (bruis)water erbij en je hebt een heerlijke frisdrank. Hetzelfde doen we met gember.” “De tweede categorie zijn de smaken waarbij de hele vrucht wordt verwerkt. Als echte fruitslagers verwerken we de vrucht van kop tot staart. Van bessen die niet ‘mooi’ genoeg zijn maken we Gekke Bessen siroop en bessenazijn. Het sap van citroenen gebruiken we voor de Citrus Movement-siroop. Een ander bedrijf maakt limoncello van de schillen en ook van de citroenpulp wordt van alles gemaakt: zeep, snoep, jam, likeur... Kortom, we doen er alles aan om de weggooimeter op nul te krijgen.” Samen met boeren “Bij de derde categorie gaan we zelfs nog een stap verder”, vertelt de jonge ondernemer. “Hierbij zitten we aan het begin van de voedselketen en werken we samen met de boeren. Veel boeren zijn afhankelijk van de voedselindustrie. Ze zitten vast aan contracten, het land wordt (te) intensief bewerkt, er worden bestrijdingsmiddelen ingezet… Om hier een positieve draai aan te geven, hebben we onder andere de Wilde IJsthee en de Dorstige Tulp ontwikkeld. De Wilde IJsthee-siroop wordt gemaakt van kruiden die door de boer worden aangeplant. De kruiden verbeteren de biodiversiteit en de boer wordt minder afhankelijk van één partij. Voor de Dorstige Tulp werken we samen met tulpenkwekers. De tulpenkoppen die anders worden weggegooid z 2022 - nummer 3 - promzvak.nl 29
RkJQdWJsaXNoZXIy NDcxNDY5