PROMZ VAK 01-2022
8 E en oud charmant fabrieksterrein in Leeuwarden, tegenwoordig een bedrijfsverzamelgebouw met de toepasselijke naam De Fabriek. Behalve een verzame- ling bedrijven is hier ook Eetcafé Wiegman gevestigd, een restaurant met een ongedwongen sfeer, ingericht met twee- dehands spullen en met een pure eenvoudige keuken. Op het menu staan onder andere bitterballen en kroketten, gemaakt van de oesterzwammen van Fryslân Fungies. Maar daarover straks meer… Blauwe containers Voordat we bij Wiegman neerploffen, geeft Wander Oele van Fryslân Fungies een rondleiding. Normaal gesproken zou oprichter Michiel de Groot er ook zijn, maar hij heeft andere verplichtingen. Vandaar dat Wander de honneurs waarneemt. We lopen naar drie blauwe containers achter op het fabrieksterrein. Twee voormalige koelcontainers zijn qua luchtvochtigheid en temperatuur omge- bouwd tot ideale kweekruimte voor oesterzwammen. Op rekken van boven tot onder liggen zakken gevuld met koffiedik waaruit trossen oesterzwammen groeien. Een gaaf gezicht. Vooral omdat je weet dat er niets anders nodig is dan koffieprut en oester- zwambroed (de sporen van de oesterzwam) om de lekkernij op te kweken. En dat kun je dus ook gewoon thuis doen, of op je bedrijf of kantoor. Maar daarover later meer… Het mooie is dat het koffiedik na het oogsten perfecte compost is geworden voor de tuin. Et voilà, de circulaire cirkel is rond. Sociale werkplaats De derde container gebruikt Fryslân Fungies als werkruimte: hier wordt de koffieprut opgeslagen, gemengd en in zakken en emmers gedaan. “We besteden dit werk sinds kort ook uit aan de sociale werkplaats hier verderop”, vertelt Wander. “Wij krijgen het steeds drukker, terwijl ze bij de sociale werkplaats juist om werk verlegen zitten.” Ondertussen leidt hij ons naar een kleine loods op het terrein. Het eerste wat ons opvalt is de grote witte bakfiets midden in de ruimte. Wander: “Daar halen we twee keer per week het koffiedik mee op, bij bedrijven en horecagelegenheden in het centrum. En met die grote computergestuurde freesma- DOOR JUDITH MUNSTER Maakt de circulaire economie eet- baar met funkie oesterzwammen Fryslân Fungies “Pap, wat eten we vandaag?” “Oesterzwammen jongen, gekweekt op het koffiedik van je moeders werk.” “Mmm lekker!” Vind je dit opmerkelijk? Lees dan de rest van dit verhaal over Fryslân Fungies. Het wordt nog veel beter! z 2022 - nummer 1 - promzvak.nl 37
RkJQdWJsaXNoZXIy NDcxNDY5